Прејди на содржината

Догледање Луси

Од Википедија — слободната енциклопедија

Догледање Луси е расказ од францускиот пистаел Анри Гуго. Расказот е објавен на македонски јазик во 2011 година, од издавачката куќа „Темплум“, како дел од збирката „Пат околу светот во 20 раскази“. Преводот на македонски јазик го извршила Наташа Ивановска.

Содржина[уреди | уреди извор]

Луси Кимби е весела и добра жена која ја сакаат сите соседи и колеги на работа. Таа е омажена со Жозе Кимби и со него живее среќен живот. Сепак, никој не знае дека таа е вештерка и дека има способност да се претвори во пчела, глушец итн. По десет години во брак, таа дознава дека нејзиниот маж има љубовница, а тоа е Вирџини Стоун, која живее стотина метри подалеку од нив. Кога нејзиниот маж ќе изјави дека мора да оди на службен пат, Луси се претвора во болва и се закачува зад неговото уво. Тогаш, Жозе оди кај Вирџини и и соопштува дека ја раскинува врската, бидејќи си ја сака својата жена. Слушајќи го тоа, Луси е пресреќна. Но, Вирџини му удира шлаканица на Жозе и притоа ја смачкува Луси. Збогувајќи се од Вирџини, Жозе по грешка изговара: „Догледање, Луси“.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Владимир Јанковски (уредник), Пат околу светот во 20 раскази: Антологија на светскиот расказ, Темплум, Скопје, 2011, стр. 222-226.