Доброволна антикомунистичка милиција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Доброволна анти-комунистичка милиција
Milizia Volontaria Anti Comunista
Кокарда на организацијата. Составена е од националните бои на Италија со череп кај кој меѓу забите стои нож.
Активна1941 - 1943 г.
ПрипадностКралство Италија Кралство Италија
Големина29.627 (според 28 февруари 1943 г.)
Битки

Доброволна анти-комунистичка милиција (италијански: Milizia Volontaria Anti Comunista, скратено MVAC) била организација од локални вооружени помошни групи кои се бореле против партизаните во деловите на Кралство Југославија окупирани од силите на Кралство Италија.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • R. J. B. Bosworth. The Oxford Handbook of Fascism. Oxford University Press. Oxford. 2009. ISBN 0-19-929131-4.
  • Davide Rodogno. Fascism's European Empire: Italian Occupation during the Second World War. Cambridge University Press. Cambridge. 2006. ISBN 0-521-84515-7.
  • Jozo Tomasevich. War and Revolution in Yugoslavia, 1941–1945: The Chetniks. Stanford University Press. Stanford. 1975. ISBN 978-0-8047-0857-9.