Дијафрагма (контрацепција)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Типична дијафрагма за контрацепција
Типична дијафрагма за контрацепција

Вагиналната дијафрагма делува како тенка покривна мембрана, која одговара на вагината на жената. Ги има во девет големини. Таа прави бариера меѓу вагината и грлото на матката и така оневозможува сперматозоидите да дојдат до јајце клетката. Штити од бременост, но не штити од СПБ и ХИВ. Покрај дијафрагмата, како заштита од СПБ, треба да се користи кондом.