Дислипидемија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дислипидемија
Класификација и надворешни извори
СпецијалностКардиологија
МКБ-10E78
МКБ-9272
DiseasesDB33452
MeSHD050171

Дислипидемија е абнормална концентрација на липиди (на пр. триглицериди, холестерол и/или фосфолипиди) во крвта. Во развиените држави, повеќето случаи на дислипидемија се хиперлипидемија; тоа е зголемена концентрација на липиди во крвта. Ова најчесто се должи на начинот на исхрана и животниот стил. Пролонгирана зголемена концентрација на инсулин исто така може да доведе до дислипидемија.

Видови[уреди | уреди извор]

Зголемени Намалени
Липиди
Липобелковини
Обете

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П