Диоптер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Позитивна леќа. f е фокусна должина.

Диоптер единица мерка за оптичка моќ на леќа или закривено огледало, што е еднакво на реципрочната вредност на фокусната должина мерена во метри. (1 D = 1 m−1.) Тоа е единица на реципрочна должина. На пример, a 3-D леќа носи пралелни зраци на светлина за да се фокусираат на 1/3 метар. Прозорецот има оптичка моќ од 0-D, и не предизвикува светлината да се собира и да се растура.

Диоптерите исто така се користат и за други реципроцитети на растојание, особено полупречник на закривеност и искривување на оптичките греди. Употребата беше предложена од францускиот ортомолог Фердинанд Монојер во 1872, врз основа на претходната употреба на терминот dioptrice од Јоханес Кеплер.

Главната придобивка од употребата на оптичката моќ наместо фокусната должина е тоа дека равенката на објективот ја има оддалеченоста на објектот, растојанието на сликата и фокусната должина како реципроцитет. Друга придобивка е тоа дека кога релативно тенки леќи се поставени на блиско растојание, нивните сили приближно се зголемуваат, па така, тенка 2-D леќа поставена близу до друга тенка 0,5-D леќа дава речиси иста фокусна должина како единствена 2,5-D леќа.

Иако диоптријата се заснова на СИ-метричкиот систем, не е вклучена во стандардот, така што нема меѓународно име или симбол за оваа мерна единица. Во рамките на меѓународниот систем на единици, оваа единица за оптичка моќ треба да биде наведено експлицитно како инвертен метар (m-1).

Во исправка на видот[уреди | уреди извор]

Фактот дека оптичките сили се приближно адитиви овозможуваат професионалното лице да ги пропише потребните леќи како едноставна исправка на оптичката моќ на окото, наместо детална анализа на целиот оптички систем. Оптичката моќ исто така може да се користи за прилагодување на основниот рецепт за читање. Откриено е од очен доктор дека кратковидата личност има потреба од основна исправка од -2 диоптри за обновување на нормалната далечина на гледање, со можност за понатамошна исправка од додавање на 1 за читање, за подобро прилагодување.

Кај луѓето, вкупната оптичка моќ на релаксирано око е приближно 60-D. Рожницата изнесува приближно две третини од оваа рефрактивна моќност (околу 40-D), а кристалната леќа придонесува за преостанатите една третина (околу 20-D). При фокусирање, цилијарниот мускул доведува до намалување на напнатоста или стресот префрлен во леќата од страна на суспензивните лигаменти. Ова резултира со зголемена конвекталност на леќата која за возврат ја зголемува оптичката моќ на окото. Амплитудата на сместување е околу 15-20D во помладите години, намалувајќи се на околу 10-D на 25-годишна возраст и на околу 1-D над 50-годишна возраст.

Конвективните леќи имаат позитивна диоптриска вредност и обично се користат за исправка на хиперпија (далекоспитност) или за да им се овозможи на луѓето со презбиопија да читаат од поблиску. Вдлабнатите леќи имаат негативна диоптерска вредност и генерално ја корегираат кратковидостјата. Типичните очила за лесна кратковидостја ќе имаат сила од -1.00 до -3.00 D, додека преку очила за читање ќе бидат оценети на +1.00 до +3.00 D. Оптиколозите обично ја мерат рефрактивната грешка со користење на леќи со граници во чекори од 0,25-D

Закривеност[уреди | уреди извор]

Диоптријата исто така може да се користи како мерење на кривината која е еднаква на реципроцитетот на полупречникот мерено во метри. На пример, круг со полупречник од 1/2 метар има кривина од 2-D. Доколку кривината на површината на леќата е C и показателот на прекршување е n, оптичката моќ е φ = (n-1) C. . Доколку и двете површини на леќата се закривени, сметајте ги нивните кривини како позитивни кон леќата и додадете ги. Ова ќе даде приближно вистински резултат, сè додека дебелината на леќата е многу помала од полупречникот на заоблување на една од површините. За огледалото, оптичката моќ е φ = 2C.

Однос на зголемување на моќта[уреди | уреди извор]

Зголемувачката моќност V на едноставната лупа е поврзана со нејзината оптичка моќност φ со

.

Ова е приближно зголемување што се забележува кога личноста со нормален вид има лупа близу до неговото око.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Greivenkamp, John E (2004). Field Guide to Geometrical Optics. SPIE Field Guides vol. FG01. Bellingham, Wash: SPIE. ISBN 978-0-8194-5294-8. OCLC 53896720.
  • Hecht, Eugene; Alfred, Zając (1987). Optics (2. изд.). Reading, Mass: Addison–Wesley. ISBN 978-0-201-11609-0. OCLC 13761389.