Дина (роман)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Оваа статија е за книгата „Дина“; за други значења, види Дина (појаснување).

Дина (англиски Dune), Песочната Планета, првата книга од серијалот „Дина“.

Култно прозно дело напишано од американскиот научно-фантастичен писател Френк Херберт во 1964 година.

Во книгата се работи за Пол Атреид, син на војводата, и иден наследник на Големата Куќа Атреиди кој заедно со целата негова фамилија е префрлен на планетата Аракис, на која што треба да живеат и да го спроведуваат добавувањето на зачинот наречен Меланж, кој претставува супстанца која го продолжува животот. Притоа, куќата Атреиди е соочена со нивните смртни непријатели, Харконените, кои се обидуваат да им ја одземат власта од Аракис, а и воедно да ги уништат Пол и татко му, Лето. Но Пол открива дека поседува посебни, натчовечки моќи со кои може да ја види иднината. Тој подоцна го зема името Муад`Диб (Muad'Dib) од Слободниците (Fremen), кои се нативни жители на Песочната Планета.

Оваа книга ја има добиено Американската „Небула“ награда за книга на годината, и уште неколку други награди меѓу кои и „Книга на деценијата“ итн.

Френк Херберт има напишано шест книги од серијалот на „Дина“, како што се:

Надворешни врски[уреди | уреди извор]