Дигитална валута

Од Википедија — слободната енциклопедија
Таксономија на пари, заснована врз „криптовалутите на централната банка“ од Мортен Линеман Бех и Родни Гарат

Дигитална валута (дигитални пари, електронски пари или електронска валута) е биланс или запис зачуван во дистрибуираната база на податоци на Интернет, во електронска компјутерска база на податоци, во рамките на дигитални податотеки или во картичка со складирана вредност.[1] Примери за дигитални валути вклучуваат криптовалути, виртуелни валути, дигитални валути на централната банка и е-Пари.

Дигиталните валути покажуваат својства слични на другите валути, но немаат физичка форма на банкноти и монети. Немајќи физичка форма, тие овозможуваат скоро моментални трансакции. Обично не се издадени од владино тело, виртуелните валути не се сметаат за законско средство за плаќање и овозможуваат трансфер на сопственост преку државни граници.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Al-Laham, Mohamad; Al-Tarawneh, Haroon; Abdallat, Najwan (2009). „Development of Electronic Money and Its Impact on the Central Bank Role and Monetary Policy“ (PDF). Issues in Informing Science and Information Technology. 6: 339–349. doi:10.28945/1063. Посетено на 12 ноември 2020.
  2. Committee on Payments and Market Infrastructures (November 2015). „Digital Currencies“ (PDF). bis.org. Bank for International Settlements. Посетено на 12 ноември 2020.