Прејди на содржината

Детмеч

Од Википедија — слободната енциклопедија
Детмеч во играта AssaultCube

Детмеч (англиски: deathmatch), смртен натпревар или секој за себе (англ. free for all) — вид играчки процес во повеќеиграчка видеоигра во која главна задача е непосредно уништување на противници. Нема сојузници или други цели во овој режим (за разлика од другите режими каде што има бази или знамиња и други видеоизменувања).

Некои игри поинаку го нарекуваат детмечот: free for all (FFA) во Quake, dukematch (дјукмеч) во Duke Nukem 3D, slayer во Halo, combat simulator во Perfect Dark.

Правила на детмечот[уреди | уреди извор]

Играчите се појавуваат во играчкиот свет, по правило, со слаби оружја. Бонусите можат да се расфрлаат низ рундата: помоќни оружја, муниција, заштита, прибори за прва помош, засилувачи итн. Откако ќе се избере бонусот, по некое време може повторно да се појави на истото место (во зависност од конкретната изведба на играта). За секој убиен противник, играчот заработува бодови (фраг), бодови се одземаат за самоубиство. Убиениот воскреснува (миговно или по одреден временски период) на друго место со изворното оружје. Победник е оној што заработил најмногу фрагови (кога времето ќе истече) или е првиот што ќе го достигне зададениот број убиства.[1]

Видови детмеч[уреди | уреди извор]

Екипен детмеч (англ. team deathmatch) — играчите се поделени во екипи; Се дава фраг за убиство на некој друг и се одзема за убиство на некој свој. Пријателската штета може да се вклучи или исклучи. Исходот од екипниот детмеч во голема мера е одреден од распределбата на силните играчи (кои главно ѝ носат бодови на својата екипа) и слабите играчи (кои главно ѝ даваат бодови на противничката екипа) низ екипите.

Фаќање на знамето (англ. Capture the flag) — компјутеризирана верзија на истоимената игра на отворено. Играчот мора да стигне до „базата“ на противникот, да го фати неговото знаме и да го доведе до својата „база“. За знамето да се фати, знамето на екипата мора да биде на базата. Знамето може да се врати во базата со убивање на играчот што го носи знамето и стапнување на паднатото знаме. За да се исклучат ситуациите кога знамето навлегува на места недостапни за играчите, фрленото знаме автоматски се враќа во базата по одредено време.

Контрола на територијата (англ. Domination) — екипите мораат да држат контролни точки. Колку повеќе ги држите, толку повеќе бодови даваат. Во некои случаи, бодови се доделуваат само ако ги задржите сите контролни точки заробени за некое време (на пример, режимот Double Domination од Unreal Tournament 2004).

Последниот преживеан (англ. Last man standing) — играчот има број на „животи“; ако играчот е убиен, животот се одзема. Кога ќе завршат животите, играчот испаѓа. Бидејќи таквата игра го поттикнува играчот да се крие, оние што седат неподвижни им се означени на другите како кампери (англ. campers) и понекогаш посебно „се истакнуваат“ (на пример, почнуваат да светат).

Instagib — игра со оружја, убивајќи во еден удар, но потребно е долго време за повторно полнење, со неограничено снабдување со муниција. Името доаѓа од англ. gibs (внатрешност) — жаргонско име за останките по убиство со огромна штета (во повеќето игри ликот е разнесен на парчиња, без оглед на тоа што се користело за да се изврши ударот) и англ. instant — миговен. Прво се појавил во Quake 2.

Екипните игри на детмеч обично се играат со прикрепено оружје.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Timmer, John (2009-02-05). „In games, brains work differently when playing vs. a human“. BMC Neuroscience. Arstechnica.com. 10: 9. doi:10.1186/1471-2202-10-9. PMC 2667181. PMID 19193204. Посетено на 2011-05-31.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]