Дерматофитоза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дерматофитоза
Дерматофитоза на нога.
СпецијалностЗаразна болест, Дерматологија Уреди на Википодатоците
    Ве молиме, обрнете внимание на ова важно предупредување
во врска со темите од областа на медицината (здравјето).

Дерматофитоза е габично заболување предизвикано од посебна група на габи, наречени дерматофити. Во дерматофити спаѓаат родовите: Trychophyton, Microsporum и Epidermophyton. Тие паразитираат во кератинските делови на кожата и кожните израстои (нокти и влакна) и го лизираат кератинот. Во зависност од локацијата на која паразитира дерматофитот, може да ги предизвика следниве болести: