Делајл Стјуарт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Откриени астероиди: 1
475 Окло 14 август 1901
Фотографија од Делајл Стјуарт

Делајл Стјуарт (англиски: DeLisle Stewart; 16 март 18702 февруари 1941) — американски астроном.

Во 1896 година станува член на Хардвардската опсерваторија, и од 1898 до 1901 година тој работи во опсерваторијата сместена во Арекипа, Перу, каде ги снимил фотографските плочи кои ќе идат употребени од Вилијам Хенри Пикеринг при откривањето на Сатурновата месечина Феба. Исто така Стујарт има откриено и многу маглини.

Подоцна тој работи во Синсинатската опсерваторија сè до 1910 година, за подоцна да го создаде Синсинатското астрономско друштво.

Го има откриено и астероидот 475 Окло.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]