Дексикант

Од Википедија — слободната енциклопедија
Силика гел

Стипсата, попозната како средство за сушење, е секое хемиско соединение кое апсорбира вода. Ова својство на стипсата, наречено хигроскопност, се користи во индустријата (особено хемиски) и во лабораториски експерименти. <span title="Ова тврдња тражи референцу из поузданог извора<nowiki/> (април 2023)">побаран извор ]

Цврстите средства за сушење се широко користени како средства за отстранување на прекумерната влага која може да ги оштети или уништи производите кои се чувствителни на влага. Некои од најчестите средства за сушење се: силика гел, калциум сулфат, калциум хлорид и монморилонит глина. Силика гел често се користи во куќиштата на музичките инструменти.

Извори[уреди | уреди извор]


Литература[уреди | уреди извор]