Декларација за независност на Албанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Декларација за независност на Албанија

Создаден 28 ноември 1912
' 28 ноември 1912
Место Валона (денешна Албанија)
Автор(и) Исмаил Ќемали
Потписници 83 делегати
Намена независност на Албанскиот вилает од Отоманското Царство

Декларацијата за независност на Албанија (албански: Deklarata e Pavarësisë, Shpallja e Pavarësisë) претставува изјава која била издадена на 28 ноември 1912 година според која била прогласена независноста на Албанија од Османлиското Царство.

Независноста се прогласила од Големото народно собрание во Валона, а била потврдена со Лондонскиот договор со којшто била завршена Првата балканска војна во 1913 година.