Дебелина на морскиот мраз

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дебелината на морскиот мраз во областите каде има отворени замрзнати пространства може брзо да се разликуваат како одговор на временските услови и климата. [1] Концентрацијата на морскиот мраз се мери со сателити, со специјалниот сензор за микробранова фотограф/звучник (SSMIS) и сателитот Cryosat-2 на Европската вселенска агенција за мапирање на дебелината и обликот на поларната ледена покривка на Земјата. [2] Волуменот на морскиот мраз се пресметува со Панарктичкиот систем за моделирање и асимилација на мразот на океанот (PIOMAS), кој ги комбинира податоците добиени од сателитот, како што се концентрациите на морскиот мраз во пресметките на моделот за да се процени дебелината и волуменот на морскиот мраз.

Мерење[уреди | уреди извор]

Дебелината на мразот може да се мери на различни начини, директно со земање примероци од ледено јадро и негово мерење, но и од далечина користејќи мерења на точка од пловци за рамнотежа на масата на мраз или поефикасно со сателитски мерења. Мерењата на длабочината на мразот под водената линија со подморнички сонари или радарски системи можат да дадат добри проценки за дебелината на мразот под услов да нема премногу снег.

Морскиот мраз е разликата помеѓу висината на површината на морскиот мраз и водата во отворените текови. Бидејќи 85–95% од морскиот мраз без снег обично се наоѓа под водната линија, пресметувањето на дебелината е прилично едноставно; [3] сепак, прецизното мерење на ледената плоча е попречено од неколку фактори, вклучително и снежната покривка.

Сателити[уреди | уреди извор]

<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/ICESat" rel="mw:ExtLink" title="ICESat" class="cx-link" data-linkid="32"><i>Ice, Cloud, and land Elevation Satellite</i></a> (ICESat), го мери балансот на масата на ледената покривка, висината на облакот и аеросолот, како и карактеристиките на топографијата и вегетацијата на копното, со активен период на услуга од февруари 2003 до октомври 2009 година. [4]

Soil Moisture and Ocean Salinity (SMOS) е првата орбитна мисија на ЕУ за мерење на соленоста на површината на Земјата и способна да прикажува податоци низ повеќето облаци и за време на темнината. [5]

Други методи[уреди | уреди извор]

Мерачот за дебелина на мразот EM Bird, дизајниран од Институтот за поларни и морски истражувања Алфред Вегенер, се носи нагоре со хеликоптер и ја мери дебелината на мразот со комбинација од пар индуктивни намотки кои ги мерат варијациите на индуктивноста засновани на интерфејсот мраз-вода.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „State of the Cryosphere, Sea Ice“. NSIDC. Архивирано од изворникот на 2012-12-26. Посетено на 2014-04-22.
  2. „Near-Real-Time DMSP SSM/I-SSMIS Daily Polar Gridded Sea Ice Concentrations“. NSDIC. Архивирано од изворникот на 2014-02-17. Посетено на 2014-04-22.
  3. „Cryosat mission delivers first sea-ice map“. BBC. June 21, 2011. Архивирано од изворникот на December 31, 2017. Посетено на June 22, 2018.
  4. Clark, Stephen (2010-02-25). „ICESat mission complete after seven years in orbit“. Spaceflight Now. Архивирано од изворникот на 2010-02-27. Посетено на 2010-02-25.
  5. J. Font; A. Camps; A. Borges; M. Martin-Neira; и др. (May 10, 2010). „SMOS: The Challenging Sea Surface Salinity Measurement from Space“ (PDF). 98 (5). Proceedings of the IEEE: 649–665. Архивирано од изворникот (PDF) на April 2, 2015. Посетено на April 22, 2014. Наводот journal бара |journal= (help)