Дванаесет аџиски приказни

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дванаесет аџиски приказни (шпански: Doce cuentos peregrinos) е збирка раскази од колумбискиот писател Габриел Гарсија Маркес.

Расказите во оваа книга биле напишани во 1970-те и 1980-те, а објавени во 1992.

Македонско издание на книгата

Дванаесетте раскази се:

 • Среќен пат, господине претседателе (Buen viaje, señor presidente)
 • Светица (La santa)
 • Лет со заспаната убавица (El avión de la bella durmiente)
 • Ги изнајмувам своите соништа (Me alquilo para soñar)
 • „Дојдов само да телефонирам“ (Solo vine a hablar por teléfono)
 • Августовски сеништа (Espantos de август)
 • Марија дос Празерес (Maria dos Prazeres)
 • Седумнаесетмина отруени Англичани (Diecisiete ingleses envenenados)
 • Трамонтана (Tramontana)
 • Среќното лето на госпоѓа Форбес (El verano feliz de la señora Forbes)
 • Светлото е како вода (La luz es como el agua)
 • Трага од твојата крв во снегот (El rastro de tu sangre en la nieve)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]