Давид IV (Грузија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фреска на кралот Давид IV од манастирот Гелати

Свети Давид (1089 - 1130) бил крал на Грузија. Тој ја изградил и ја овластил Грузија како држава. Како голем ревнос на христијанската вера, тој изградил многу нови храмови низ цела Грузија и ги поправил старите. Тој се сметал за преродбеник на православната вера во Грузија.

Тој традиционално се сметал за најголем и најуспешен грузиски владетел во историјата. Причината за тоа била победата во Битката кај Дидгори во 1121 година, што ги принудил селџукците Турци да бидат протерани од Грузија . Реформите со воената и државната администрација му овозможиле да ги обедини грузиските земји, односно да го донесе поголемиот дел од територијата на Кавказ под грузиска власт. Тој бил познат и како постојан застапник и покровител на христијанската култура, што го натерало канонизирано од Грузиската православна црква.

Српската православна црква го слави на 26 јануари и 8 февруари според грегоријанскиот календар.

Голем дел од овој текст е земен од охридскиот пролог на свети владика Николај Велимировиќ. Не подлежи на авторско право