Гупа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Gambusia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Gambusia holbrooki
Gambusia holbrooki.png
Top: female/Bottom: male
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Gambusia
Вид: Gambusia holbrooki
Биномен назив
Gambusia holbrooki
Girard, 1859
Синоними[2]
 • Heterandria holbrooki (Girard, 1859)
 • Schizophallus holbrooki (Girard, 1859)
 • Zygonectes atrilatus Jordan & Brayton, 1878
Gambusia holbrooki
Gambusia holbrooki.png
Top: female/Bottom: male
Scientific classification edit
Domain: Eukaryota
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Actinopterygii
Order: Cyprinodontiformes
Family: Poeciliidae
Genus: Gambusia
Species:
G. holbrooki
Binomial name
Gambusia holbrooki

Girard, 1859
Synonyms[2]
 • Heterandria holbrooki (Girard, 1859)
 • Schizophallus holbrooki (Girard, 1859)
 • Zygonectes atrilatus Jordan & Brayton, 1878
Гупа во езерце во регионот Пи Пи во Јужна Каролина, 2011 година

Гупа ( Gambusia holbrooki ) е вид слатководна риба, тесно поврзана со freshwater fish, Gambusia affinis.[3][4][5] Тој е член на семејството Poeciliidae од редот Ципринодонтиформес. Гупата е родена во источниот и јужниот дел на САД од Флорида до Пенсилванија и од внатрешноста до Алабама и Тенеси, додека freshwater fish има поголема дистрибуција низ САД.[6][7]

Опис[уреди | уреди извор]

Овоj вид е инвазивен туѓ, внесен вид и припаѓа на фамилијата Poecilidae. Тоа е агресивена живородна риба која потекннува од Јужните делови на Соединетите Американски Држави. Интродуциран е насекаде во светот за контрола на комарци. На грбот е зеленикаво маслинесто до кафеаво обоен, страните се сиви со синкаст сјај, додека стомакот сребренкасто-бел. Женките имаат јасна црна дамка опкружена со златна која се појавува над аналниот отвор. Мажјаците имаат силно изменета анална перка на која што третиот, четвртиот и петтиот зрак се издолжени и задебелени и формираат таканаречен гоноподиум кој се користи за оплодување на женката. Женките се исто така поголеми одколку мажјаците со максимална должина од 60 милиметри кај женки и 35 милиметри кај мажјаците.[8] Поради својата слична големина, форма и репродуктивни навики, лесно може да се погреши.[9]

Биологија[уреди | уреди извор]

Овој вид живее веднаш под водната површина, фаќајки го својот плен над или веднаш под површината. Сезоната за размножување е во период помеѓу средина на пролет и средина на есен (Април-Октомври), со период на кулминација околу летниот период. Женките може да имаат до девет породи по сезона на парење, со средна вредност која се движи од 5 – 100 рипчиња. Иако овој вид може да толерира голема валенца на еколошки услови, сепак има склоност во одбегнување на брзи водни струи, природно променливи потоци и реки и места со густа површинска вегетација коишто може да го попречат пристапот до исхранувањето од површина.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Овој вид живее веднаш под водната површина, фаќајки го својот плен над или веднаш под површината. Сезоната за размножување е во период помеѓу средина на пролет и средина на есен (Април-Октомври), со период на кулминација околу летниот период. Женките може да имаат до девет породи по сезона на парење, со средна вредност која се движи од 5 – 100 рипчиња. Иако овој вид може да толерира голема валенца на еколошки услови, сепак има склоност во одбегнување на брзи водни струи, природно променливи потоци и реки и места со густа површинска вегетација коишто може да го попречат пристапот до исхранувањето од површина.

Значајност за рибарството[уреди | уреди извор]

Нема значаност.

Влијание[уреди | уреди извор]

Присуството на овој вид се изразува во наштетување на популациите на природните видови риби, водоземци и инвертебрати.

Мерки[уреди | уреди извор]

Уште од 1982 година Светската Здравствена Организација (СЗО) не ја препорачува употребата на Gambusia во цели за контрола на маларијата и упатува дека не треба да се интродуцира во нови површини. Селективен или мелиоративен риболов се препорачува како мерка за контрола на овој вид.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 NatureServe (2013). Gambusia holbrooki. Црвен список на загрозени видови. 2013: e.T202394A18232445. doi:10.2305/IUCN.UK.2013-1.RLTS.T202394A18232445.en. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „IUCN“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 2. 2,0 2,1 Предлошка:Fishbase Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Fishbase“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 3. Wooten et al. 1988
 4. Rauchenberger 1989
 5. Robins et al. 1991
 6. https://nas.er.usgs.gov/queries/FactSheet.aspx?speciesID=849
 7. Page and Burr 1991
 8. http://www.fcps.edu/islandcreekes/ecology/eastern_mosquitofish.htm
 9. NSW Department of Primary Industries. „Eastern gambusia (Gambusia holbrooki)“. Fishing and Aquaculture. NSW Government. Посетено на 4 April 2015.
 • Froese, Rainer and Pauly, Daniel, eds. (2006). "Gambusia holbrooki" in FishBase. May 2006 version.