Гувернанта

Од Википедија — слободната енциклопедија

Гувернанта е вработено лице чија задача е да ги учи и подучува децата во едно семејство. За разлика од дадилката или бебиситерката гувернантата игра улога на учителка во домот, која ги учи децата оние работи кои се очекувале од жената од средна класа: француски или друг јазик, свирење на пијано или друг музички инструмент и малку сликање и поезија. Кога момчињата ќе потпораснат, гувернантата ја заменува тутор.