Тутор (приватен)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Туторот е приватен инструктор кој учи поединечни ученици по некој конкретен предмет или вештина. Таквиот,,еден-на-еден" метод му дава на туторот да го подобри знаењето или вештините на ученикот многу побрзо отколку кога истиот би бил во училница. Туторите се обично приватно најмени и платени од страна на учениците, нивните семејства или агенции. Многу од нив посетуваат студенти на кои им треба драстично подобрување на знаењето или решавање на други проблеми; многу од нив предаваат и доста напреден материјал за ученици со особени способности и мотивација. Туторство е називот на процесот при кој еден ученик е инструиран од страна на тутор.

Во светот сè повеќе туторување може да се добие на интернет. Пример во Македонија на платформа за онлајн туторство е TeachHoot[1]

  1. „TeachHoot.com – првата македонска платформа за онлајн приватни часови во виртуелна средина – Studenti.mk“. studenti.mk. Посетено на 2017-10-27.