Прејди на содржината

Дадилка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дадилката е жена која е вработена како детска негувателка во едно домаќинство и дава отчет директно на господарката. Припомогната е од барем една детска слугинка. Некои дадилки останувале вработени во едно аристократско семејство многу години одгледувајќи повеќе генерации од тоа семејство.

Денес, иако многу семејства вработуваат бебиситерки, тие се хонорарни работници. Дадилки со полно работно време можат да си дозволат само семејствата од високата средна класа до високата класа. Дадилките извршуваат задачи како:

  • Чување на децата за време на довогорените часови
  • Подджување на физичкиот, социјалниот, емоционалниот, креативниот и интелектуалниот развој кај децата
  • Заштита на децата од опасности и обозбедување на безбедна средина
  • Приготвување на вкусни и избалансирано хранливи оброци и закуски
  • Одржување на добра комуникација со родителите со нивно информирање за развојот и грижите на децата
  • Одржување на чистота во куќата која зависи од децата

Обично дадилките се вработуваат на возраст помеѓу 20 и 30 години, понекогаш помлади или постари. Тие имаат релативно ниска плата. Некои работодавачи бараат од дадилките да носат униформи.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]