Губернија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шишиња пиво Губернија

Губернија е пиварница во Литванија .[1] Тој е еден од најстарите бизниси во светот, основан во 1665 година [2] Губернија котира на берзата NASDAQ OMX Вилнус .[3] За разлика од другите литвански пиварници, Губернија има свои пабови .[4]

Губернија била приватизирана во 1999 година,[5] а во 2006 година била преземена од Томкус .[6] Претседавач е Ромуалдас Дунаускас.[7]

До 1795 година, имотот Губернија и неговата пиварница му припаѓале на кралскиот двор и биле изнајмени заедно со економијата на Шијаулиа на различни благородници. Губернија се споменува во пописните списоци на Кралската економија (1786).

Пива[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „University of Brighton Repository - Gubernija Brewery: Emerging within emerging markets“. Посетено на 2010-12-18.
 2. „LithuanianBeer.com: GUBERNIJA Lithuanian Beer“. Посетено на 2010-12-18.
 3. „NASDAQ OMX Baltic“. Архивирано од изворникот на 2011-10-08. Посетено на 2010-12-18.
 4. „Gubernija brewery tops in export suds“. Посетено на 2010-12-18.
 5. „GUBERNIJA, AB“. Посетено на 2010-12-18.
 6. „Publisher Tomkus takes over Gubernija brewery“. Посетено на 2010-12-18.
 7. „OFF THE WIRE“. 2010-12-18. Посетено на 2010-12-18.
 8. „Gubernija Ekstra Soft“. Посетено на 2010-12-18.
 9. „2001-09-05“. Посетено на 2010-12-18.
 10. „Gubernija Ledu Kas - Low Alcohol :: Beer Reviews and Information“. Архивирано од изворникот на 2011-07-07. Посетено на 2010-12-18.
 11. „Gubernija Ledukas“. Посетено на 2010-12-18.
 12. „-=Alutis.LT=- jei alus yra, jis yra ir čia...“. Архивирано од изворникот на 2011-07-22. Посетено на 2010-12-18.
 13. „Gubernija Kunigaikščių (Dukes') - Gubernija Brewery - Šiauliai, Lithuania - BeerAdvocate“. Посетено на 2010-12-18.
 14. „-=Alutis.LT=- jei alus yra, jis yra ir čia...“. Архивирано од изворникот на 2011-07-22. Посетено на 2010-12-18.
 15. „Kunigaikščių“. Посетено на 2010-12-18.
 16. „Gubernija Žigulinis“. Посетено на 2010-12-18.
 17. „Gubernija Dvaro Mišas“. Посетено на 2010-12-18.

https://gubernija.lt/en/about-us/