Прејди на содржината

Група за заштита на човековите права Харков

Од Википедија — слободната енциклопедија

Група за заштита на човековите права Харков

Основана во ноември 1992 година

Локација Харков, Украина

Површина која ја опслужува Украина

Клучни луѓе Евген Захаров и Ирина Рап

Веб-страница khpg.org

Групата за заштита на човековите права Харков (KhPG) е една од најстарите и најактивните украински организации за човекови права . Како правен субјект, основана е во 1992 година, но работела како група за заштита на човековите права во Украинската ССР од 1988 година во рамките на Друштвото „ Меморијал “. Тоа била првата официјална организација за човекови права во поранешниот СССР . Многу членови на организацијата учествуваа во движењето за човекови права од 1960-тите до 1980-тите.

Статутарната мисија[уреди | уреди извор]

 • собирање информации за злоупотреба на човековите права и испраќање на овие информации до релевантните лица, организации и медиумите
 • спроведување на јавни истраги за кршење на човековите права
 • правно просветлување и популаризација на идеите за заштита на правото
 • испитување на оперативните закони и нацрт-закони за нивната усогласеност со меѓународните правни правила
 • апелирање до законодавните, извршните и судските канцеларии за проблеми во врска со човековите права
 • иницирање и поддршка на јавни протести, акции и конференции за проблемите на човековите права

Главни активности[уреди | уреди извор]

 • одбрана на лица чии права се повредени од законодавните овластувања или јавните службеници (од 1988 г.)
 • создавање и поддршка на информативна мрежа за организациите за човекови права (од 1992 година)
 • подготовка и објавување на серија историски книги посветени на отпорот кон тоталитарниот режим во СССР (од 1992 г.)
 • пропаганда за човекови права, меѓу извршните и законодавните власти, локалните власти, невладините организации и засегнатите граѓани (од 1993 година)
 • едукација за човекови права за различни социјални и професионални групи (од 1993 година)
 • создавање и управување со јавен прифатен центар и библиотека со бесплатен и лесен пристап за сите граѓани (од 1995 година)
 • анализа на состојбата со човековите права во Украина (од 1995 година)
 • годишен сеукраински натпревари за есеи за човекови права за студенти и средношколци (од 1996 година)
 • следење и заштита на слободата на изразување и приватност (од 1996 година)
 • следење и заштита на правото на слобода од тортура, сурово и невообичаено казнување (од 1996 година) [1]
 • анализа на законодавството и законодавните практики во врска со специјалните служби (од 1996 година)
 • Истражување на историјата на дисидентското движење во Украина, создавање биографски речник на дисиденти и листа на лица репресирани на политичка основа помеѓу 1953 и 1988 година (од 1996 година) [2]
 • создавање и поддршка на информативниот ресурс „Човекови права во Украина“ (www.khpg.org) (од 2000 година)
 • анализа на дискриминацијата и нееднаквоста во Украина (од 2002 г.)

Неодамнешни проекти[уреди | уреди извор]

 • Создавање на виртуелна библиотека за човекови права во Украина (декември 2006 - јуни 2007 година) [3]
 • Создавање на национален систем за спречување на тортура и малтретирање во Украина (ноември 2006 – јануари 2008 г.)
 • Мониторинг, одбрана и подготовка на Регионалниот извештај за човековите права и Националниот извештај за човековите права „Човековите права во Украина – 2006“ (јули 2006 – јуни 2007 г.) [4]
 • Анализа на проблемот со пренатрупаноста во објектите за притвор (јануари 2006 – февруари 2007 г.)
 • Мониторинг, одбрана и подготовка на Регионалниот извештај за човековите права и Националниот извештај за човековите права „Човековите права во Украина – 2005“ (јули 2005 – јуни 2006 година) [5]
 • Правно и јавно следење на кампањата за претседателските избори на истокот и југот на Украина и одбрана на избирачките права за време на третата фаза од изборите (декември 2004 – мај 2005 година)
 • Мониторинг, одбрана и подготовка на Регионалниот извештај за човековите права и Националниот извештај за човековите права „Човековите права во Украина – 2004“ (јуни 2004 – април 2005 година) [5]
 • Поттикнување на човековите права (февруари 2005 - јануари 2008 година)
 • Создавање механизми за соработка на организациите за човекови права, Украина (август 2003 – јули 2004 г.)
 • Кампања против тортура и сурово постапување во Украина (јули 2003 – јули 2006 г.) [6]

Главни публикации на англиски јазик[уреди | уреди извор]

 • Пристап до информации и други аспекти на слободата на изразување и приватност во Украина [7]
 • Претседателските избори – 2004 година во Украина: перспектива за човекови права [8]
 • Против тортура: Преглед на пораки за тортура и суров третман во Украина (јуни 2001 – декември 2002 г.) [9]
 • За тортурата и суровото постапување во Украина (1997–2001) [10]

Меѓународни и странски партнери[уреди | уреди извор]

 • Amnesty International
 • Хјуман рајтс воч
 • Здружение за спречување на тортура (АПТ)
 • Комитетот на ОН против тортура
 • Европски комитет за спречување на тортура и сурово постапување (CPT)
 • Москва Хелсиншка група
 • Меѓународното друштво „Меморијал“
 • Руски институт за човекови права

Сојузи[уреди | уреди извор]

Групата за заштита на човековите права Харков е членка на коалицијата „Правда за мир во Донбас“ .

Награди[уреди | уреди извор]

Награда за демократија и граѓанско општество на ЕУ/САД (1998)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Здружението на украински набљудувачи за однесувањето на човековите права во спроведувањето на законот

Белешки и надворешни врски[уреди | уреди извор]

 1. „KhPG 2007 Report about Ukraine's compliance with the UN Convention against Torture“. Архивирано од изворникот на 2007-07-17. Посетено на 2007-08-09.
 2. Dissident Movement in Ukraine Архивирано на {{{2}}}. Virtual Museum (personalities, articles, interviews)
 3. On-line library "Human Rights" Архивирано на {{{2}}}. (на украински) library.khpg.org, accessed 31 December 2021
 4. Report "Human Rights in Ukraine – 2006" Архивирано на {{{2}}}. (на украински)
 5. 5,0 5,1 „Українська Гельсінська спілка з прав людини“ [Ukrainian Helsinki Human Rights Union]. helsinki.org.ua (англиски). Архивирано од изворникот на 2019-07-04. Посетено на 2019-06-11.
 6. index.php?r=a2b1c3khpg.org Архивирано на {{{2}}}.
 7. 1135408921.zipkhpg.org Архивирано на {{{2}}}.
 8. 1126177165.zipkhpg.org Архивирано на {{{2}}}.
 9. 1095798001_torture.pdfkhpg.org Архивирано на {{{2}}}.
 10. book_torture.zipkhpg.org Архивирано на {{{2}}}.