Голем северен нуркач

Од Википедија — слободната енциклопедија
Голем северен нуркач
Мажјак
Женка
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Птици
Ред: Гусковидни
Семејство: Патки
Потсемејство: Merginae
Род: Mergus
Вид: M. merganser
Научен назив
Mergus merganser
Linnaeus, 1758
Подвид

3

Range
Синоними

Merganser americanus Cassin, 1852

Mergus merganser

Голем северен нуркач (Mergus merganser) е вид птица од семејството патки. Ја има во Македонија. Една од најценетите птици-работнички во риболовот со птици на Дојранското Езеро[2]

Распостранетост[уреди | уреди извор]

Овој вид патки најмногу е распостранет во Европа, северна и централна Азија и во Северна Америка.

Опис[уреди | уреди извор]

Долги се од 58 до 72 cm, а распонот на крилјата им е 78–97 см. Тешки се од 0,9 до 2,1 кг. Најчесто мажјаците се потешки од женките. Телото на мажјаците им е бело со розово, а грбот црн. Опашката им е сива, крилјата им се црно-бели, а главата им е црна со зелен сјај. Поголемиот дел од телото на женките е сив, а главата им кафено-црвена.

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Тие живеат покрај длабоки езера, заливи и реки, а во зима живеат и во солените води.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Како и другите патки од нивниот род, се хранат во главно со риби, мекотели, ракови, црви, инсекти и водоземци, за кои нуркаад под вода. Нивните клунови лесно им овозможуваат ловење на пленот.

Размножување[уреди | уреди извор]

Женките почнуваат да ги одгледуваат малечките на две години, а гнездата им се наоѓаат во близина на водите, во шуплините на дрвата, пукнатините на карпите или кај корените на дрвјата. Женките обично несат 9-12 јајца, а инкубацијата трае од 28-35 дена. Најчесто после инкубацијата, мажјаците го напуштаат гнездото. На малечките им треба една недела за да научат да нуркаат, а потоа нивните мајки ги напуштаат.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. BirdLife International (2012). Mergus merganser. IUCN Red List. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature. Посетено на 16 July 2012.
  2. Состојба со птиците во Македонија 2012

Надворешни врски[уреди | уреди извор]