Прејди на содржината

Говорен орган

Од Википедија — слободната енциклопедија
Говорни органи.

Говорните органи се составен дел од дишниот апарат. Органи кои учествуваат во говорот (изговарањето на гласовите) се:

При формирањето на гласовите учествуваат сите делови од усната празнина:

  • горна и долнаа вилица,
  • предно (тврдо) и задно (меко) непце,
  • ресичка,
  • јазик,
  • заби и
  • горна и долна усна.

Различни гласови се создаваат со употреба на различни делови од усната празнина, па оттука разликуваме:

Иако сите луѓе имаат исти говорни органи, не постојат два јазика кои имаат ист гласовен систем.