Прејди на содржината

Глисер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тркачки глисер Елстром Елам Плус, 2006 година
Глисер на надувување

Глисер[1][2] (француски: glisseur) — лесен, брз моторен брод со рамно дно. Благодарение на рамниот облик на дното, кога се зголемува брзината на движење, водата создава хидродинамичка сила што ја надоместува тежината на глисерот, т.н. лизгање. Ова предизвикува носот да се подигне и да предизвика пловилото да лебди. Ова, пак, го намалува триењето и придонесува за поголема брзина на движење.

Телото на глисерот е тврдо или на надувување, со рамно дно. Движењето се врши со мотор кој создава воздушен или подводен млаз, соодветно со воздушен или воден пропелер.

Употреба

[уреди | уреди извор]

Примената на глисерите е широка, бидејќи покрај за спорт (т.н. тркачки глисери), тие се користат и за граѓански и за воени цели (поморски десант).