Гејмспот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гејмспот
Вид место
Новинарство за видео игри
Основаномај 1, 1996; пред 27 години (1996-05-01)
СопственикCBS интерактивни
(ViacomCBS)
Основач(и)
  • Пит Демер
  • Винс Брејди
  • Џон Епштајн
Адресаgamespot.com
Место на Алексанагативен пораст 617 (Август 2020 )[1]
ЗачленувањеФакултативно (бесплатно и платено)
Пуштенојануари 13, 1996; пред 28 години (1996-01-13)[2]

Гејмспотмрежно место за компјутерски игри што обезбедува вести, рецензии, можности за испробување и симнување на игри. Основан во 1996 година од Пит Димер, Винс Броди и Џон Епстеин. По извесно време го има купено ЗДНЕТ, кој нешто подоцна го купи ЦНЕТ. Според Алекса, Гејмспот е еден од двестоте најпосетувани мрежни места на семрежјето.

Покрај "официјалните" содржини создадени од персоналот, Гејмспот овозможува и голема доза учество на корисниците, кои може да пишуваат преку рецензии, блогови и форумски дискусии. Форумите делумно се препокриваат со уште едно мрежно место на ЦНЕТ, ГејмЕфајкјус (Најчесто поставувани прашања за игри).

  1. „gamespot.com Competitive Analysis, Marketing Mix and Traffic - Alexa“. alexa.com. Архивирано од изворникот на 2019-05-11. Посетено на 2020-08-14.
  2. „GameSpot.com WHOIS, DNS, & Domain Info - DomainTools“. WHOIS. 2016. Посетено на February 15, 2016.