Прејди на содржината

Гекони

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гекони
Дамчест гекон (Gekko gecko)
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Влекачи
Ред: Лушпари
Семејство: Гекони
Родови

во текстот

Балкански гекон или куќно гуштерче (Cyrtopodion kotschyi) кој живее во Македонија

Гекони или мацаклини (науч. Gekkonidae) — семејство гуштери со преку 950 опишани видови респоредени во вкупно 51 род.[1][2][3][4][5][6] Позастапени родови се домашните гуштерчиња или домашни гекони (Hemidactylus), дамчестите гекони или „токе“ (Gekko gecko) и дневните гекони (Phelsuma). Геконите живеат низ целиот свет, а особено во тропските предели со висок степен на биоразновидност.

Во Македонија[уреди | уреди извор]

Типичен за Македонија и регионот е балканскиот гекон, народно наречен и „куќно гуштерче“ (Cyrtopodion kotschyi).[7]

Родови[уреди | уреди извор]

Во семејството гекони спаѓаат следниве родови:

Геконите како мотив во популарната култура[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. База на влекачи (англиски)
  2. Han, D., K. Zhou, & A. M. Bauer. 2004. Phylogenetic relationships among gekkotan lizards inferred from c-mos nuclear DNA sequences and a new classification of the Gekkota. Biological Journal of the Linnean Society 83: 353– 368.
  3. Gamble, T., A. M. Bauer, E. Greenbaum, & T.R. Jackman. 2008. Out of the blue: A novel, trans-Atlantic clade of geckos (Gekkota, Squamata). Zoologica Scripta 37: 355-366.
  4. Gamble, T., A. M. Bauer, E. Greenbaum, & T.R. Jackman. 2008. Evidence for Gondwanan vicariance in an ancient clade of gecko lizards. Journal of Biogeography 35: 88-104
  5. Gamble, T., A. M. Bauer, G. R. Colli, E. Greenbaum, and T.R. Jackman, L. J. Vitt and A. M. Simons. 2011. Coming to America: Multiple Origins of New World Geckos. Journal of Evolutionary Biology 24:231-244.
  6. Gamble, T., E. Greenbaum, T.R. Jackman, A.P. Russell, and A.M. Bauer. 2012. Repeated origin and loss of adhesive toepads in geckos. PLoS ONE 7:e39429
  7. синоним: Mediodactylus kotschyi
  8. DISCOGS, The Creatures – Feast (пристапено на 16.8.2021)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]