Галеоносаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Галеоносаурус

Период: Рана креда, фосилни остатоци
Научна класификација

| taxon = Galleonosaurus | authority = Херн "и др.", 2019 | type_species = Галеоносаурус дорисае | type_species_authority = Херн "и др.", 2019 }}

Галеоносаурус (што значи „галеон гуштер“ бидејќи коската на горната вилица наликува на превртен галеон) е род на базален орнитопод диносаурус од Формација Вонтаги на Гипсланд регион на Викторија, Австралија. видот и единствениот вид е 'Galleonosaurus dorisae' '.[1].

Опис и име[уреди | уреди извор]

„Галеоносаурус“ бил опишан од Метју Ц. Херн, П. Наир, Алистер Р. Еванс и Алан М. Тајт во 2019 година.

Примерокот холотип е NMV P229196, комплетен лев максила со делумна дентиција. Другите примероци што се повикуваат на „Галеоносаурус“ вклучуваат NMV P212845, делумна лева максила без недостаток на ерупција; NMV P208178, делумна лева максила со еруптивна дентиција; NMV P208113, истрошен десен максиларен заб; NMV P208523, истрошен лев максиларен заб; и NMV P209977, делумна лева максила, без ерупција на забни и NMV P186440, заден дел од лева максила, лев палатин и фрагмент од лева лакримална. Сите примероци беа собрани од локалитетот Флот Рок.

Општото име потекнува од „галеон“ (вид на голем едриличар) и „саурус“ (нов латински од грчки саурос за гуштер), во врска со појавата на максилата до свртениот труп на галеон. Специфичното име "dorisae" беше дадено како признание на Дорис Зегетс-Вилиерс за нејзината геолошка, палинолошка и тафономска работа на локалитетот на фосилни 'рбетници на Флот Рок [2]..Наоди од фосили и детерминизација[уреди | уреди извор]

„Галеоносаурус“ бил не-игуанодонтски орнитопод со мала телесна градба. Се карактеризирал со пет потенцијални автопоморфии: асцендентниот рамус на максилата има две отвори во форма на отвори на предната маргина, кои комуницираат со невроваскуларниот тракт; невроваскуларниот тракт бифуркатира внатрешно за да излезе на две антеровентрална максиларна форамина; јазична маргина на корените на максиларниот заб во средниот регион на забниот ред формираат свиок S во нивните основи; задна третина од максилата кај некои, но не сите примероци, се оддалечуваат постеролатерално со нагло затворање; и страничниот крај на палатинскиот страничен рамус формира прирабница во форма на секира[3].


Класификација[уреди | уреди извор]

Кладограмот подолу произлегува од анализата на Херн и сор. , 2019 година.

Ornithischia

Heterodontosauridae
Eocursor
Thyreophora


Neornithischia

Lesothosaurus
Agilisaurus

HexinlusaurusYandusaurus


NanosaurusJeholosauridae

Haya
JeholosaurusChangchunsaurus
Thescelosauridae


OrodromeusKoreanosaurus

Zephyrosaurus
YueosaurusThescelosaurusCerapoda

Marginocephalia


Ornithopoda

ParksosaurusElasmaria

Talenkauen

MacrogryphosaurusGasparinisaura

GalleonosaurusLeaellynasauraAnabisetiaDiluvicursor

Clypeodonta

Hypsilophodon


Iguanodontia

Rhabdodontidae
Muttaburrasaurus
TenontosaurusDryomorpha

Наводи[уреди | уреди извор]