Прејди на содржината

Галеон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шпански галеон (лево) што пука кон холандскиот воен брод (десно). Корнелис Вербек, околу 1618/1620
Шпански галеон
Караки, галеон (центар-десно), плоштад лагер каравел (подолу), галија и фуста (галиот) прикажани од Д. ãоњо де Кастро на „Експедицијата на Суец“ (дел од португалската Армада од 72 бродови испратени против османлиската флота закотвена во Суец, Египет, како одговор на неговото влегување во Индискиот Океан и Опсадата на Диу во 1538 година) – Tábuas da India in the João de Castro's Roteiro do Mar Roxo ( Routemap of the Red Sea ) од 1540 – 1541 година. – И покрај овој вид на брод (или само близок уметнички модел) веќе беше прикажан во хералдиката на Форалот од Лисабон (на Д. Мануел I) во 1502 година, тоа е во 1510 година (како и во некои од следните години по 1510) појава на португалскиот океански галеон во записите. Сепак, од 1519 година нивниот број значително се зголемува, но постепено. Тоа беше еволуција и постепено подобрување во дизајнот направен во текот на првата четвртина на векот – техничко подобрување кое продолжи до втората половина на векот. Португалскиот галеон еволуираше од плоштадот лажиран каравел и беше компромис помеѓу големиот караван или наи и споменатиот плоштад лажиран каравел или воен караван (исто така наречен caravela de armada или португалски воен човек ) кој еволуираше во нов дизајн на брод, но задржувајќи го својот дизајн на трупот сличен на галијата.[1] Исто така, тоа беше повеќе маневрирање, поцврсто и силно вооружено.

Галеоните биле големи, повеќекорабни едриличарски бродови кои за прв пат се користеле како вооружени товарни превозници од европските држави од 16 до 18 век за ерата на пловидба и биле главните единици во флотата за употреба како воени бродови сè доАнгло-холандските војни од средината на 1600-те години.[2] Галеоните главно имаат три или повеќе јарболи со едра во вид на триаголници на задните столбови, а се користат коцкести јадра на нивните предни и средни јарболи.

Таквите бродови биле столб на поморската трговија дури до раниот 19 век и често биле подготвени за употреба како помошни воени бродови на морнарицата, сочинувале огромен дел на борбените флоти низ поголемиот дел од 150 години на ерата на големите географски откритија, сè до Англо-холандските војни, со кои се донеле воени бродови кои потоа доминираше војната во морето во текот на остатокот од возраста на едро.

Историја[уреди | уреди извор]

Во средината на 16 век, спуштањето во висина на предниот дел на караката и издолжувањето на трупот им овозможило на океанските галеони дотогаш невозможливо ниво на стабилност во водата и намалена отпорност од ветерот на предната страна од бродот, што довело до побрз, полесно управлив брод. Галеонот се разликувал од постарите типови, пред сè, со тоа што бил подолг, понизок и потесен, со квадратен заден дел на бродот наместо кружен. Во Португалија, караките вообичаено биле големи бродови за тоа време (често повеќе од 1.000 тони), додека галеоните биле повеќето под 500 тони, иако Манилските галеони достигнувале до 2.000 тони. Со воведувањето на галеонот во Португалија во текот на првата четвртина на XVI век,[3][4] вооружувањето на караките било намалено со што тие станале скоро исклучиво товарни бродови (затоа португалските караки се нашле во толку големи димензии), оставајќи ги борбите да се водат со галеоните. Еден од најголемите и најпознатите португалски галеони бил Сао Хао Баптиста, галеон тежок 1.000 тони изграден во 1534 година, за кој се вели дека носел 366 топови.[се бара извор] [ потребно е цитирање ]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. [1] Galeão – Navegações Portuguesas by Francisco Contente Domingues (португалски)
  2. Lane, Kris E. Pillaging the Empire: Piracy in the Americas 1500-1750. M. E. Sharpe, 1998.
  3. [2] Os Navios e as Técnicas Náuticas Atlânticas nos Séculos XV e XVI: Os Pilares da Estratégia 3C – Rear Admiral Antonio Silva Ribeiro – Revista Militar (португалски)
  4. [3] Архивирано на 18 февруари 2017 г. Galeão – Navegações Portuguesas by Francisco Contente Domingues (португалски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]