Прејди на содржината

Волчјо јаболко

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Aristolochia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Волчјо јаболко
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Aristolochia
Вид: Волчјо јаболко
Научен назив
Aristolochia јаболко
Aristolochia clematitis
Клацификација edit
Царство: Животни
Клад: Трахеофити
Клад: Angiosperms
Клад: Magnoliids
Ред: Piperales
Фамилија: Aristolochiaceae
Род: Aristolochia
Вид:
A. clematitis
Биномно име
Aristolochia clematitis

Aristolochia clematitis - MHНT

Aristolochia clematitis, волчјо јаболко, е тревно растение од семејството Aristolochiaceae, кое потекнува од Европа. Листовите се во облик на срце, а цветовите се бледо жолти и цевчести во форма. Растението бара светлина со искачување на стеблата на околните растенија.

Токсичност[уреди | уреди извор]

Порано се користел како лековито растение, иако е отровно, а сега повремено се наоѓа надвор од родниот опсег како реликвија на одгледување. Сега се смета дека е причина за илјадници откажувања на бубрезите во Романија, Бугарија, Србија, Босна и Херцеговина и Хрватска. Првичната хипотеза дека семето од растението е ненамерно консумирано преку контаминирано брашно е доведена во прашање.[1][2] Пријавени се и злоќудни тумори на уринарниот тракт кај оние кои го консумирале растението.[3] Врската помеѓу откажувањето на бубрезите и аристолохинската киселина, која ја содржи растението, е откриена откако една клиника за дебелина во Белгија користела хербални производи базирани на друго растение од истиот род како диуретик. По неколку месеци, некои од пациентите доживеале бубрежна инсуфициенција.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

Трахеофити

  1. Grollman, A. P.; Shibutani, S.; Moriya, M.; Miller, F.; Wu, L.; Moll, U.; Suzuki, N.; Fernandes, A.; Rosenquist, T. (2007). „Aristolochic acid and the etiology of endemic (Balkan) nephropathy“. Proceedings of the National Academy of Sciences. 104 (29): 12129–34. Bibcode:2007PNAS..10412129G. doi:10.1073/pnas.0701248104. PMC 1913550. PMID 17620607.
  2. Batuman, Elif. "Poisoned Land." The New Yorker. August 12 & 19, 2013: 42-47. Print.
  3. Broe, M. E. D. (2012). „Chinese herbs nephropathy and Balkan endemic nephropathy: Toward a single entity, aristolochic acid nephropathy“. Kidney International. 81 (6): 513–515. doi:10.1038/ki.2011.428. PMID 22373701.
  4. Vanherweghem, J. L.; Tielemans, C.; Abramowicz, D.; Depierreux, M.; Vanhaelen-Fastre, R.; Vanhaelen, M.; Dratwa, M.; Richard, C.; Vandervelde, D. (1993). „Rapidly progressive interstitial renal fibrosis in young women: Association with slimming regimen including Chinese herbs“. The Lancet. 341 (8842): 387–91. doi:10.1016/0140-6736(93)92984-2. PMID 8094166.