Волт-ампер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Привидната моќ е векторски збир од вистинскиот (P) и реактивниот (jQ) вектор на наизменичната струја

Волт-ампер (симб. VA, ВА) е единица за привидна моќност (електрична сила)[1] на едно струјно коло, еднаква на производот од квадратната средина на напонот и квадратната средина на јачината на струјата.[2] Кај колата со еднонасочна струја, овој производ е еднаков на вистинската моќност (активна моќност) [3] во вати. Волт-амперот е корисен само кога имаме кола со неизменична струја (AC) (синусоидни напони и струја со иста честота).

Иако волт-амперот и ватот имаат иста димензија на сила (временска стапка на енергијата), тие не се исти по значење. Некои уреди како оние за непрекинато напојување имаат максимална волт-ампеража и посебна максимална ватажа.

Волт-амперажата е ограничена од максималната пропустлива струјна јачина, а ватажата е ограничена од тоа колквата моќност може да поднесе уредот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „волт-ампер“ Архивирано на 17 декември 2013 г. - Лексикон на македонскиот јазик, он.нет
  2. Ciletti, M. D., Irwin, J. D., Kraus, A. D., Balabanian, N., Bickard, T. A., and Chan, S. P. (1993). Linear circuit analysis - Electrical Engineering Handbook, уредн. R. C. Dorf. Boca Raton: CRC Press. (стр. 82–87)
  3. IEEE 100: the authoritative dictionary of IEEE standards terms.-7th ed. ISBN 0-7381-2601-2, стр. 23