Вињета

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Вињета (од француски: Vignette) може да се однесува на:

  • Вињета (книжевност), кратки импресионистички сцени кои се фокусираат на еден момент или пак даваат увид во еден лик, идеја или окружување.
  • Вињетирање, во фотографијата, процедура за губење на острината на сликата околу рабовите.
  • Вињета (графика), украсен дизајн на книги или весници, за разграничување на делови или глави или пак за украсување на рабовите.
  • Вињета (патарина), во некои европски земји, мали шарени налепници на автомобили кои укажуваат на платена патарина