Вија Саларија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пат на Via Salaria (во сива боја).

Виа Саларија бил антички римски пат во Италија . На крајот одел од Рим (од Порта Саларија на Аурелијските ѕидини ) до Castrum Truentinum ( Порто д'Асколи ) на јадранскиот брег, на растојание од 242 км. Патот исто така минувал низ Реате ( Риети ) и Аскулум ( Асколи Пичено ). Виа Саларија било ништо помалку од извонредна во смисла на олеснување на трговијата, миграција на луѓе, војници, робови итн.

Strada statale 4 Via Salaria (SS4) е модерен државен автопат кој го одржувал името на стариот пат и се движел по истата патека од Рим до Јадранското море .

Историја[уреди | уреди извор]

Виа Саларија го должило своето име на латинскиот збор за „сол“, бидејќи тоа била рутата по која Сабините кои живееле поблиску до Тиренското море доаѓаа да донесат сол од мочуриштата на устието на реката Тибар, кампусот Салинарум (близу Портус ).[1] Народите поблиску до Јадранското Море го користеле за да го земат од тамошните производствени локации.[2] Тоа било еден од многуте древни солени патишта во Европа и некои историчари  сметаат дека Саларија и трговијата со сол биле потеклото на населбата Рим. Сè уште постојат некои остатоци од планинските делови од патот.

Римски мостови[уреди | уреди извор]

Остатоци од римскиот мост над реката Велино во Риети

По должината на патот имало остатоци од неколку римски мостови, вклучувајќи ги Понте дел Гран Касо, Понте дела Скутела, Понте д'Арли, Понте ди Квинтодецимо, Понте Романо (Аквасанта), Понте Саларио и Понте Самбуко.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Римски мост
  • Римско инженерство
  • Катакомба на Присила

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Morelli, Cinzia; Forte, Viviana (2014-06-17). „Il Campus Salinarum Romanarum e l'epigrafe dei conductores“. Mélanges de l'École française de Rome: Antiquité (италијански) (126–1). doi:10.4000/mefra.2059. ISSN 0223-5102.
  2. „SALARIA, VIA in "Enciclopedia Italiana". www.treccani.it (италијански). Посетено на 2018-03-10.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]