Витлеемски ред

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Вилеемскиот ред бил католички воен ред од XV век. Редот бил основан од страна на папата Пиј II, којшто сакал да го заштити островот Лемнос. Но, по освојувањето на островот од страна на Турците-Османлии во 1479, редот престанал да постои.