Прејди на содржината

Википедија:Во фокусот: Италија

Од Википедија — слободната енциклопедија
GLAM Macedonia
GLAM Macedonia
Italy
Italy

Во фокусот: Италија е уредувачки едно месечен предизвик за студентите од италијанската катедра на Филолошки факултет „Блаже Конески“ - Скопје, што се одржува од 01 април 2023 (00:01) до 30 април 2023 (23:59). Проектот е во организација на Здружението ГЛАМ Македонија поддржан од Амбасадата на Италија во Скопје.

Цели и правила[уреди извор]

Во фокусот: Италија се одржува со цел да се намали недостатокот на статии со италијански теми за музика и филм на Википедија на македонски јазик. Сите студенти од италијанската катедра се добредојдени да земат учество.

Нема строги правила освен следниве:

  • Учесникот мора да биде студент на Катедрата за италијански јазик, при Филолошкиот факултет во Скопје
  • Статијата создадена во овој период мора да биде создадена од италијански јазик на тема: филм и музика
  • Статијата треба да биде нова

Најдобрите пет учесници ќе ги добијат наградите и дипломите на јавен свечен настан во Скопје. Наградите ги обезбеди Амбасадата на Италија во Скопје.

Како теми за статиите се прифаќаат статии од следниве категории: музика и филм на Италија.

Учесници[уреди извор]

Учесниците и нивните придонеси може да се најдат на Википедија:Во фокусот: Италија/Учесници

Резултати[уреди извор]

За време на уредувачкиот едномесечен предизвик „Во фокусот: Италија“ беа создадени вкупно 39 статии од 6 уредувачи.
Според жири комисијата (Снежана Штрковска, Никола Стојаноски и Проф. Д-р Лучиана Гуидо Шремпф), резултатите се следните:

  1. e.nikoloska
  2. Angela Trajkovska
  3. H.stojanovski
  4. M.krstevska
  5. Dragana Markovik12 M.Bozhinovska

Контакт[уреди извор]

Повеќе информации можете да добиете со непосреден контакт со ГЛАМ Македонија преку испраќање порака на електронската пошта: glammacedonia@gmail.com, како и контактирање на одговорните корисници на Википедија за овој проект: Виолетова, Frosina.D.

Надворешни врски[уреди извор]

In focus: Italy