Википедија:Барање на ботовски услуги/реализирано/20090720

Од Википедија — слободната енциклопедија

Барања • Исполнети • Одбиени

Додавање на шаблон {{Разговорна страница}}[уреди извор]

Статус: реализирано барање

Опис на барањето[уреди извор]

Уредување на разговорните страници за сите статии (пр. Разговор:Спорт). (ова е многу важно, бидејќи со шаблонот кој треба да се додаде на разговорните страници, конечно ќе се утврди што треба, а што не, што смее, а што не да се додаде на овие страници; врз основа на овој шаблон, подоцна може да ги усовршиме и другите правила за однесување на Википедија на македонски јазик)

Дискусија[уреди извор]

Мислам дека има смисла да се додаде овој шаблон на почетокот од секоја разговорна страница на страниците од главниот именски простор. Можеби има слисла да се додаде и на страниците од другите именски простори но веројатно ќе треба малку да се модифицира неговата содржина т.е. да се креира нов сличен шаблон, да речеме на страниците од Портал именскиот простор,...--brest (разговор) 08:52, 13 јули 2009 (UTC)

Ќе пробам да го модифицирам за да може да се додаде и на другите статии, па ќе го предложам и тоа. Инаку, шаблонот страница за за разговор содржи правила на однесување, од кои за првите две нема статии на Википедија на македонски јазик. Мислам дека добро ќе биде, прво да ги средиме тие две страници, па после да го додадеме.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:07, 13 јули 2009 (UTC)
До каде е со средување на врските во шаблонот кои сè уште се црвени? Добро би било да се преведе и упатството за користење на шаблонот. Наскоро ќе почне со работа ботот во врска со ова барање.--brest (разговор) 12:23, 17 јули 2009 (UTC)
Ќе земам ќе ја сработам таа работа. Исто така, ќе ги направам и модфикациите, односно ќе го прилагодам и за страниците од другите именски простори. Добро ќе биде и да се зголеми значењето на овој шаблон, со тоа што ќе се променат и некои други Вики-правила, како што се причините за блокирање, примена на исклучоци од правилата, правилото бидете храбри и др.--Kiril Simeonovski (разговор) 14:09, 17 јули 2009 (UTC)

Python програмски код[уреди извор]

import wikipedia
import pagegenerators
import sys, catlib
import urllib
import re
 
# Define the main function
site = wikipedia.getSite('mk', 'wikipedia')
startpage = u'1175'
i = 0

bot_msg = u'Бот: Додавање на шаблон Разговорна страница'

for page in site.allpages(startpage): 
  pagename = page.title() 
  try:
    #text = page.get()
    i = i + 1
    print u"(p " + str(i) + ") %s" % pagename

    pagename = u"Разговор: " + pagename
    page = wikipedia.Page(site, pagename)
    try:
      #има нешто на разговорната страница, провери дали има шаблон: Разговорна страница
      #ако нема стави го на почетокот
      #ако нема прескокни ја оваа страница
      page_text = page.get(force = False, get_redirect=False, throttle = True, sysop = False, change_edit_time = True)
      if page_text.find(u"{{Разговорна страница}}") == -1:
        #нема
        page_text = u"{{Разговорна страница}}" + "\n" + page_text
        page.put(page_text, comment=bot_msg, watchArticle = None, minorEdit = True)
        print "Comment on talk page"
    except wikipedia.NoPage: # First except, prevent empty pages
      #нема страница, додади шаблон
      page_text = u"{{Разговорна страница}}"
      page.put(page_text, comment=bot_msg, watchArticle = None, minorEdit = True)
      print "Empty talk page"
    except wikipedia.IsRedirectPage: # second except, prevent redirect
      print "redirect talk page" + " -> " + unicode(PageName, 'utf-8')
    except wikipedia.Error: # third exception, take the problem and print
      print "error in talk page"

  except wikipedia.NoPage: # First except, prevent empty pages
    print u"(np) %s" % pagename
  except wikipedia.IsRedirectPage: # second except, prevent redirect
    print u'redirect %s' % pagename
    continue
  except wikipedia.Error: # third exception, take the problem and print
    print u"error %s" % pagename
    continue   
#wikipedia.output(text) # Print the output, encoding it with wikipedia's method
wikipedia.stopme()