Прејди на содржината

Византиска заедница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Источното православие во Европа

Византиска заедница — одредница која се користи од страна на историчарите од XX век и се однесува на областите каде византиската литургиска традиција и културно влијание било распространето од страна на византиските мисионери во средниот век.[1][2]

Географски овој поим ги опфаќа приближно земјите на Балканскиот Полуостров, Романија, Молдавија, Русија, Украина, Грузија, Ерменија и Белорусија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Obolensky, Dimitri (1974), The Byzantine Commonwealth: Eastern Europe, 500-1453.
  2. Meyendorff, John (1982), The Byzantine Legacy in the Orthodox Church. St Vladimir's Seminary Press, ISBN 0-913836-90-7.