Вибрато

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вибрато е музички ефект, произведен при пеење или на музички инструменти, добиен со редовна пулсирачка промена на интензитетот, и се користи за додавање израз кај инструменталната музика кој наликува на вокално пеење.

Вибратото може да се определи со износот на промената на интензитетот ("длабочина на вибрато") и брзината со која интензитетот варира ("брзина на вибрато").