Велосипедски паркинг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Станица за паркирање велосипеди. Станица за брз транзит во Масачусетс.

Паркинг за велосипеди обично бара одреден степен на безбедност за спречување на кражба. Во основа велосипедскиот паркинг бара соодветна инфраструктура и опрема (велосипедски рафтови, велосипедски брави, итн.) за безбедно и лесно за складирање. Просториите за паркинг вклучуваат шкафови, рафтови, станици за паркинг на велосипеди со или без вработени вклучувајќи и автоматски објекти,[1] покриени области и дозволени простори за ад хок паркинг на огради и други улични објекти.[2]

Преглед[уреди | уреди извор]

Хаотичен паркинг. Без паркинг објекти за организиран паркинг, паркирањето лесно може да стане проблем во густо населените области.

Велосипедскиот паркинг е важен дел на општинската е велосипедска инфраструктура и како таков се изучува во дисциплината на транспортното инженерство за велосипедски сообраќај. Кога објектите за организиран паркинг се ретки наместо нив се користат дрвја или столбови.

Делови од постојните паркиралишта за автомобили често може да се пренаманет како паркинг за велосипеди, притоа нудејќи предности како локација, покрив, безбедност и паркинг за повеќе луѓе.

Во прилог на паркиралиштата за автомобили, градските политики и прописи за планирање сè повеќе бараат одредби за паркирање на велосипеди во новите градби.[3] Многу станици за масовен транзит вклучуваат велосипедски паркинг во форма на велосипедски полици или наменски изградени станици за велосипедски паркинг за да се олесни патување со различни превозни средства.

Безбедниот велосипедски паркинг, дискутабилно, е клучен фактор кој влијае на одлуката за возење велосипед.[4] За да се смета за безбеден, објектот за паркинг мора да има соодветен дизајн; овозможувајќи му на велосипедот да се заклучи преку рамката (види полици за паркирање велосипеди). Лесно воочлива локација, исто така овозможува т.н. пасивна безбедност од минувачите. Заштита од временски непогоди исто така е пожелна. Како по правило, каде што велосипедизмот е охрабрен како алтернатива за сообраќање, напор треба да се направи за да се направи паркинг за велосипеди поудобен и попривлечен од околните паркинзи за автомобили. Ова обично значи обезбедување на широка дистрибуција на видливи, јасно назначени места за паркинг, во близина на влезовите на крајните одредишта.

Соби за складирање или велосипедски шкафови, исто така може да бидат обезбедени. Во некои случаи, голем број на велосипедски паркинзи може да се поефикасни, понекогаш се под соодветен надзор и понекогаш со плаќање. Примерите вклучуваат станици за паркинг на велосипеди во јавниот превоз клучки како што се железнички, метро, трамвај, автобуски станици или ферибот пристаништа, каде што тие може да бидат корисни во патување со различни превозни средства.[5]

Спротивно на тоа, каде што велосипедизмот е виден како несакана или несоодветна активност, или постои недостиг на знаења за најдобрите практики, паркинг за велосипеди најдобро е да не се постави на непријатна, далечна или сокриена локација .[6] Може да биде изречно забрането паркирање на велосипеди на неозначени локации. Во април 2007 година, властите на Универзитетот на Калифорнија на кампусот во Санта Барбара започнале со конфискување на велосипеди паркирани вон означен паркинг места.[7] Некои сопственици на имот или локални власти поставуваат сигнализација на оградите за да се обесхрабрат велосипедисти од заклучување на нивните велосипеди.

Видови и опрема[уреди | уреди извор]

 • Велосипедски рафт - исто така познати како велосипедски полици
 • Станици за паркинг на велосипеди
 • Велосипедски брави
 • Велосипедски шкафови
 • Неприцврстено железо (не се препорачува како велосипедски паркинг поради високиот број на кражб

Галерија[уреди | уреди извор]

Просторно планирање

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Michael Baltes (2005), Integration of bicycles and transit, National Research Council (U.S.). Transportation Research Board, стр. 39, The first staffed bicycle parking facility in the United States was opened in Long Beach, California.
 2. Success is on the cards, London Cyclist, June–July 2009, стр. 6
 3. Marya Morris (1996), Creating transit-supportive land-use regulations: a compendium of codes, Municipal Research and Services Center of Washington, стр. 25
 4. Lesson 17: Bicycle Parking and Storage Архивирано на 30 мај 2010 г., Federal Highway Administration University Course on Bicycle and Pedestrian Transportation Publication No. FHWA-HRT-05-133 July 2006
 5. Bicycle Access to Public Transportation: Learning from Abroad by Michael Replogle, Journal of the Institute for Transportation Engineers, December 1992
 6. Report: Ashcroft High School, Crawley Green Road. Discharge condition 3 (school travel plan), Report by: Development Control Manager, Luton Borough Council 14 July 2004
 7. To Proceed With Impoundment of Bikes, by Benjamin Gottlieb Daily Nexus, University of California - Santa Barbara News, 20 April 2007 (Accessed 28 October 2007)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]