Булоњска декларација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Булоњска декларација
Bulonja Deklaracio
Заменхоф и другите учесници го напуштат првиот Светски есперанто конгрес
Заменхоф и другите учесници го напуштат првиот Светски есперанто конгрес
Создаден 1905
' август 1905
Место Булоњ-сир-Мер, Франција
Автор(и) Л. Л. Заменхоф
Намена есперанто

Декларација за суштината на есперантизмот (Предлошка:Lang-eo), вообичаено наречена Булоњска декларација (Bulonja Deklaracio) – историски документ кој воспоставил повеќе битни премиси за есперантското движење.[1] Декларацијата ја напишал Л. Л. Заменхоф и била ратификувана во 1905 година од учесниците на првиот Светски есперанто конгрес кој се одржал во Булоњ-сир-Мер, Франција.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Семејствата Заменхоф и Мишо на првиот Светски есперанто конгрес

Булоњската декларација се состои од вовед и пет точки.

Во воведот, Заменхоф појаснува дека пет точки од декларацијата се неопходни за да се утврди, бидејќи многу луѓе погрешно ја разбираат природата на есперантското движење. Петте точки во голема мера се одговор на тие погрешно разбрани мислења.

  1. Есперантизам е движење кое го поддржува есперантото како меѓународен помошен јазик. На тоа не може да му се додадат други значења. Тоа е политички, религиозно и морално неутрално, и не се обидува да ги замени сите постоечки јазици, туку само да ги надополни.
  2. Оние кои го поддржуваат есперантото тоа го прават затоа што тоа е најреалистичниот меѓународен помошен јазик кој постои, и работат на негов понатамошен развој врз основа на оваа цел.
  3. Есперантото не припаѓа никому. Секој може да го користи од која било причина која му се допаѓа..
  4. Основа на есперантото е единствениот постојан задолжителен фундамент на есперантото и не може да се менува. Со други зборови, есперантото не зависи од ниту еден законски орган, управно тело, или поединец, вклучувајќи го и самиот Заменхоф. Ако јазичната работа не е опфатена во „фундаменто“, поединецот треба да се справи со проблемот.
  5. Есперантист е секој кој течно говори есперанто. Вклученост во есперантската заедница се поттикнува, но не е задолжителна.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Schor, стр. 90
  2. „Boulogne Declaration“. Архивирано од изворникот на May 6, 2014. Посетено на November 16, 2017.

Цитирани дела[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]