Брзаци

Од Википедија — слободната енциклопедија

Брзаците ― делови од река каде речното корито има релативно стрмен степен, предизвикувајќи зголемување на брзината и турбуленцијата на водата.

Брзаците се хидролошки одлики помеѓу обичен тек (дел што непречено тече од потокот) и каскада. Брзаците се одликуваат со тоа што реката станува поплитка со некои карпи изложени над површината на протокот. Како што водата што тече, прска над и околу карпите, воздушните меури се мешаат со него и делови од површината добиваат бела боја, правејќи го она што се нарекува „пенлива вода“. Брзаците се јавуваат таму каде што материјалот на коритото е многу отпорен на ерозивната моќ на потокот во споредба со коритото низводно од брзаците. Многу младите потоци што течат низ цврста карпа може да бидат брзаци во поголемиот дел од нивната должина. Брзинаците предизвикуваат аерација на водата на потокот или реката, што резултира со подобар квалитет на водата.

Брзаците се категоризираат во класи, главно од I до VI.[1] Брзакот од класа 5 може да се категоризира како класа 5.1-5.9. Додека брзаците од класа I се лесни за навигација и бараат малку маневрирање, брзаците од класа VI претставуваат закана за животот со мала или никаква шанса за спасување. Спортовите со речни сплавови се изведуваат таму каде што многу брзаци се присутни во текот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Walbridge, Charlie; Singleton, Mark (2005). „International Scale of River Difficulty“. American Whitewater. Архивирано од изворникот на 2 април 2018. Посетено на 21 август 2021.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Брзаци во енциклопедијата на National Geographic