Брауново движење

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Translational motion.gif

Брауново движење е појава на хаотично движењеа на супстанци со полесна специфична тежина во некој флуид, гледано под микроскоп. Оваа појава е прв пат воочена кога полен од цвеќе е набљудуван во капка вода под микроскоп. Брауновото движење се објаснува со молекуларно кинетичка теорија. Молекулите на водата во течна состојба осцилираат хаотично, и ги удараат другите молекули кои исто така мора да се придвижат.