Братск

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хидроцентрала - Братск

Братск е град во областа Иркутск во Русија. Административен центар на округот Братск [1] . Ја формира општината на градот Братск со статус на урбан округ како единствена населба во нејзиниот состав [2][3].

Се наоѓа на бреговите на резервоарите Братск и Уст-Илимск, формирани на реката Ангара. Тоа е [4] агломерација на дисперзирани станбени области одделени со значителни шуми и водни простори. Станбените области, различни по големина и степен на подобрување, се поранешни населби кои настанале во близина на индустриски претпријатија во изградба. Вкупната површина на градот во неговите градски граници е 262,94 км² , областа на општината, вклучувајќи ги меѓунаселените територии и делови од водните области на резервоарите Братск и Уст-Илимск, е 428 km².

Растојание до регионалниот центар - градот Иркутск:

 • 983 км со железница (Братск - Таишет - Иркутск )
 • 618 км по пат (Братск - Тулун - Иркутск )
 • 460 км во права линија

Братск се наоѓа на северозапад од регионот Иркутск во централниот дел на гребенот Ангарск . Градот настанал во 1955 година, во врска со изградбата на хидроцентралата Братск, северно од античкото село Братск (Братск, Братское), основана како затвор во 1631 година.

 • 690 км по пат
 • 544 км во права линија

Генерални информации[уреди | уреди извор]

Фонтана на улицата Советскаја

Братск се наоѓа на северозапад од регионот Иркутск во централниот дел на гребенот Ангарск . Градот настанал во 1955 година, во врска со изградбата на хидроцентралата Братск, северно од античкото село Братск (Братск, Братское), основана како затвор во 1631 година.

Братск е еден од најголемите индустриски центри во регионот Ангара.

И покрај фактот што градот се наоѓа во сурови климатски услови, надвор од зоната на интензивен развој на Источен Сибир, неговата економска и географска положба е релативно поволна и се одликува со развиена инфраструктура (транзитна железница ( БАМ ), автопатишта на федерални и регионални значење, далноводи, аеродром со статус меѓународен), висок ресурсен и економски потенцијал (најголемиот индустриски град во регионот, ресурсите за електрична енергија на хидроцентралата Братск, огромните водни ресурси, бродските и дрвните патишта за рафтинг итн. ). П. ). Братск служи како важна база за развој на северните региони на Источен Сибир и на Далечниот Исток.

Градот е втор по население во регионот Иркутск.

Тој е член на Здружението на сибирски и далечни источни градови, на Здружението на општини од северните територии на регионот Иркутск, на Унијата на градовите на Арктикот и на Крајниот Север.

Приказна[уреди | уреди извор]

Основање на затворот Братск[уреди | уреди извор]

Првата зимска колиба „ под праговите на Братски [5] “ била поставена во 1626 година од одред на Козаци под раководство на службеникот на затворот Јенисеј Максим Перфилјев .

Во 1648 година, затворот бил преместен, но не на устието на реката Ока, туку, напротив, на десниот брег на реката Ангара, каде што неколку села се наоѓале близу до подножјето на врвовите Братскаја и Монастирскаја. Во 1654 година, Дмитриј Фирсов го преместил затворот до устието на реката Ока, веројатно прво на нејзината јужна страна, а потоа и на левиот брег, 2 км над неговото уточување во реката Ангара.

Ако времето на појавување на Братскиот затвор е нејасно, ќе биде повнимателно неговата изградба да се припише на периодот помеѓу 1631 и 1654 година, бидејќи подоцна не се споменува нова градба или префрлање на затворот на друго место .

Братск затворот бил прагот за освојување на Трансбајкалија. Првиот во времето меѓу оние изградени на земјиштето Бурјат, било од големо значење за Русите: прво, како стражарска станица што го покривала патот од Јенисеј до Лена; второ, како упориште за собирање јасак од Бурјатите; трето, како погодна точка за опрема за експедиции надвор од Бајкал и како напредна извидничка точка за земјите надвор од Бајкал и за народите што ги населуваат .

провинција тајга[уреди | уреди извор]

Раѓање и развојот на градот[уреди | уреди извор]

Градот настанал во врска со изградбата на хидроцентралата Братск, северно од селото Братск, поплавено од водите на акумулацијата Братск.

Во 1946 година, Советот на народни комесари на СССР усвои резолуција „За организација на управувањето со изградбата на Ангарск“ (Ангарстрој). На 23 септември 1954 година била усвоена резолуција за изградба на хидроцентралата Братск. На 15 јули 1955 година, изградбата на хидроцентралата Братск и градот Братск била прогласена за целосиндикативен градежен проект. На 30 март 1957 година било завршено првото блокирање на Ангара (реката беше блокирана повеќе од 9 часа). На 26 јули 1961 година започнало полнењето на акумулацијата Братск; 1 септември 1961 година се смета за датум на раѓање на Братското Море.

Само во областа Братск биле наменети за трансфер 119 населби, вклучувајќи ја и работната населба Зајарск (6,4 илјади жители, 1959 година). На 29 август 1961 година била завршена евакуацијата на жителите на стариот Братск. Во 1959 година градот Братск имало (51,5 илјади жители, 1959) и работната населба Братск (15,8 илјади жители, 1959 година).

Во врска со изградбата на акумулацијата Братск, селото Братск било преместено на нова локација и во 1951 година беше претворено во работна населба. На 12 декември 1955 година, тој бил споен со голем број други населби во градот Братск.

Зелен град [6] . Именуван е според бојата на 159 шаторите, а градот (не село, не село) - со надеж дека тука ќе има град. Првите шатори биле поставени на левиот брег на реката. Хангари на прагот Падунски во 1954 година за краткотраен престој, но тие стоеле две години. Подоцна, Зелениот град бил обраснат со панели и дрва со двокатни куќи од осум и шеснаесет станови и привремени бараки. Имале сопствено осумгодишно училиште, амбуланта, бања и менза. Во градот живееле до шест и пол илјади луѓе. Зелениот град престанал да постои во март-април 1961 година, а во септември истата година бил поплавен од браната.

Современите станбени области првично биле наречени населби.

Физички и географски одлики[уреди | уреди извор]

Географија[уреди | уреди извор]

Географската локација на Братск го одредила нејзиниот статус како северна порта на Далечниот Исток. Градот се наоѓа во центарот на источносибирскиот регион на Русија во централниот дел на гребенот Ангара на бреговите на резервоарот Братск на пресекот на најважните комуникации (железница ( БАМ ), вода, автомобил, авијација, информации. ) поврзување на европските и азиските континенти со северот на Источен Сибир и Јакутија, што е основа за нејзиниот економски, социјален и културен развој. Градот има меѓународен аеродром. Братск е поврзан со железнички линии ( БАМ ) со градовите во централна Русија, Сибир, Јакутија, Трансбајкалија, Далечниот Исток . Главните автопати: Тулун - Братск - Уст-Кут (како дел од федералниот автопат А 331 " Вилјуј " со планирано проширување до Јакутск ), Таишет - Чунски - Братск, Братск - Уст-Илимск . Должината на градот долж брегот на акумулацијата е 65 км.

Клима[уреди | уреди извор]

Климата е остро континентална со долги тешки зими (до -35-50 °С) и кратки топли лета (до +25-30 °С). Грејната сезона трае 246 дена. Братск припаѓа на териториите изедначени со регионите на Далечниот север . Годишно паѓаат приближно 370 мм врнежи [7] .

 1. „Закон Иркутской области от 2 декабря 2004 г. № 76-ОЗ «О статусе и границах муниципальных образований Братского района Иркутской области»“. Архивирано од изворникот на 2019-03-05. Посетено на 2020-04-28. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help); no-break space character во |title= во положба 42 (help)
 2. „Закон Иркутской области от 02 декабря 2004 года N 66-оз «О статусе и границах муниципального образования города Братска Иркутской области»“. docs.cntd.ru. Архивирано од изворникот на 2020-09-29. Посетено на 2019-12-25. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 3. Устав муниципального образования города Братска[мртва врска]
 4. „Братск“. map.bratsk-city.ru. Архивирано од изворникот на 2019-08-21. Посетено на 2019-12-25. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 5. Так в старину называли бурят, то есть современное название города Братск относится не к слову «брат», а к слову «бурят».
 6. О посёлках Братска: Рудых В. М. Родословная Падуна. — Братск, 1993; Рудых В. М. Город Братск. — Братск, 2010.
 7. „Братск: общая информация - Администрация города Братска“. www.bratsk-city.ru. Архивирано од изворникот на 2019-12-25. Посетено на 2019-12-25. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)