Прејди на содржината

Бит бокс

Од Википедија — слободната енциклопедија

Битбокс (анг: Beatbox) e создавање музика со помош на устата. Целта e да се создаде звук кој е сличен на тој што го произведува инструмент или да се создаде ритамот на некоја песна. Способноста на уметникот за битбокс се одликува со произведување што повеќе спектри на звукови така што што повеќе би бил сличен на песната. Во битбоксот понекогаш се користи и усна хармоника. Битбоксот е дел од хип-хоп културата.

Статијата е напишана на македонски.