Битка кај Тевтобуршката шума

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Битката кај Тевтобуршката шума се случила во 9-та година од н.е., кога повеќе Германски племиња предводени од Арминиј, уништиле три Римски легии во заседа. Иако имало повеќе успешни напади од римската војска, три години по битката кај Тевтобуршката шума, Римјаните сè уште не ја освоиле таа територија.