Прејди на содржината

Битка кај Казалекио

Од Википедија — слободната енциклопедија
Местото каде се одвивала битката

Битката кај Казалекио се случила на 26 јуни 1402 година во близина на градот Казалекио ди Рено, во близина на Болоња во северна Италија.

Болоњската војска под водство на Џовани Бентивољо се спротивставил на Џан Галеацо Висконти, војводата од Милано. Градот Болоња бил потпомогнат од Република Фиренца која испорачала 5.000 коњаници (бригада Роуз) командувана од Бернардо дела Сера. Господарот на Падова испратил коњаница и залихи заедно со двајца негови синови.

На Висконти му помагале Малатеста од Римини и Гонзага од Мантова.

Болоњско-фирентинската војска била предводена од Муцио Атендоло, додека миланската војска била командувана од Алберико да Барбијано.

Барбиано ги стационирала миланските сили во логори и иницираше престрелки со Болоњско-Фирентинските трупи. Се чинeло дека Болоњско-Флорентинците ја стекнале предноста од оваа пресметка, па Бентиволџо им наредил на силите на Бернардо да влезат во кавгата. Бернардо одбил и Бентиволџо ги извлекол своите сили и се улогорил, добро утврден во Казалекио.

Неколку дена подоцна, по многу дискусии, миланските сили марширале во тесна, уредна формација кон Болоњско-Фирентинскиот логор. Целосно изненадена, Болоњско-Фирентинската војска се повлекла оставајќи го својот логор во рацете на миланците. Бригадата Роуз, која се повлекле на повисоките места за да ја процени ситуацијата, побегнале заедно со 200 копјани.

Џовани Бентивољо бил фатен и убиен два дена подоцна. Џан Галеацо Висконти ја зазел Болоња и планирал да ја нападне Република Фиренца и градот Фиренца. Сепак, тој се разболел на 10 август 1402 година и умрел на 3 септември.