Битка кај Аоос (198 година п.н.е.)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Битката кај Аоос (денешна река Војуша) била водена во 198 година п.н.е. помеѓу Римската Република и Кралството Македонија, во областа меѓу современите Тепелена и Клисура во Албанија.[1] Римските сили биле предводени од Тит Квинтиј Фламинин, а македонските биле предводени од Филип V.

Македонската војска се сместила зад еден премин во недостапна положба. Еден мештански овчар ги водел Римјаните на таен пат што ги одвел зад македонската положба. Фламинин ги водел своите трупи низ овој таен пат и ги напаѓал Македонците од задниот дел, ставајќи ја нивната положба неиздржлива и нанесувајќи околу 2.000 жртви.[2] Војската на Филип се повлекла со преживеаните, а двајцата команданти се сретнале повторно кај Киноскефале следната година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Robert Firth (1 февруари 2013). Beat the Drum Slowly. eBookIt.com. стр. 195–. ISBN 978-1-4566-0840-8.
  2. Ливиј 32.10-12