Бистричка Рика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бистричка Рика

Бистричка Рика е река во Босна и Херцеговина, десна притока на реката Врбас, со вкупна должина од околу 11 километри.

Извира под планината Голетица, на надморска височина од 879 метри, а се влева во Врбас кај Горен Вакуф, на надморска височина од 640 метри. Порано, од златниот песок на реката, во времето на Римското Царство па сè до Средниот век се пронаоѓало злато. Дури и денес постојат траги од таквите експлоатации. На самиот извор на реката постои голем рибник.

Оваа статија за река е никулец. Може да помогнете со нејзиното уредување!