Бертански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија


Берта јазик
Зборуван во: Судан Етиопија 
Регион: Источна Африка
Вкупно говорници:
Јазично семејство: нилосахарски
 Берта јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: ssa
ISO 639-3: id=wti wti

Берта јазикот е нилосахарски јазик и е зборуван од народот берта во Судан и Етиопија. Зборовниот ред е субјект- глагол- објект. Јазикот е тонски.

Лични заменки[уреди | уреди извор]

Личните заменки на берта јазик се:

Име Постглаголен субјект Постглаголен објект
Јас àl(ì) -lɪ́ɪ̀ -ɟì
Ти (à)ŋgó -ŋó -ŋgó
тој, таа, тоа ɲìnè -né ɲìnè, -né
ние χàtâŋ -ŋàa χàtâŋ
вие χàtú χátú χàtú
тие mèrée mérée mèrée