Берлинска филхармонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Берлинска Филхармонија
Карта

Берлинската филхармонија во улицата Херберт фон Карајан 1 во Берлин во областа на зоолошката градина е еден од Концертен Дом на Gendarmenmarkt големи концертни сали во Берлин и е дом на Берлинската филхармонија .

Историја и претходници[уреди | уреди извор]

Старата филхармонија на улицата Бернбургер[уреди | уреди извор]

Курт Зингер упатува на примерок за Јуда Maccabaeus со оркестарот на култура Здружението на германските Евреи во Берлинската филхармонија, Бернбургер патот за настапи на 7-ми и 8 мај 1934 година

Првите концерти на Берлинската филхармоника, основани во пролетта 1882 година, се случија во градинскиот ресторан Шарлоттенбург „Флора“.[1] Првиот постојан дом на оркестарот беше од летото 1882 година, изградено од Густав Кноблаук за Лудовико Сацеротин во 1876 година, некогашно лизгалиште на Бернбургер Страже 22а / 23 во Кројцберг .[2][3] Во 1888 година на изградба на зградата службеник Франц Хајнрих Швехтен на филхармонија, концертна сала bestuhlten без маси изградена. Правоаголна соба, "но со малтер беше потпомогната од нешто и позлата", беше пофален за неговата одлична акустика. Околу 1898 година, салата започна да биде премала, а Филхармонијата што ја остави Швехтен во дворот зад неа ( патот Костентер   32) подигнете ја салата за светларници и салата Бетовен за да имате алтернативни области. За време на Втората светска војна, овој градежен комплекс бил изграден на 30.   Јануари 1944 година уништен во напад на сојузничките војници.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Локација[уреди | уреди извор]

Редизајнираниот влезен влез на транзицијата помеѓу филхармонија и камерна музичка сала 2013 година
Филхармонија и камерна музичка сала одозгора
Дрвен модел на филхармонија (лево) и сала за камерна музика (десно)
Сала музичка сала на филхармонијата
Во камерната музичка сала на филхармонијата
Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin (со тоа што стои зад него радио хор) во Филхармонијата.
Публиката седи на сите страни на подиумот на концертот, на сликата се блоковите H (зад хорот) и Е (оставени на сликата зад оркестарот). Препознатливи се и акустичните рефлектори кои висат во форма на тетраплоиди ( а). <span typeof="mw:Entity" id="mwvQ"> </span> u. ) и незабележливата технологија за звук и звук, што се користи од 2008 година за репродукција во живо на концертите од страна на Салата за дигитални концерти .

Уметност на градба[уреди | уреди извор]

„Филхармониелеух I“ од Гинтер Симманк (овде во скалилата на Стаатсбиблиоттек)
  • Подот во фоајето беше дизајниран од Ерих Фриц Насочувач (1911-1997).
  • Витражните стаклени прозорци од северозападната страна ги дизајнирал Александар Камаро (1901-1992).
  • Познатата „филхармонија I“ во фоајето ја дизајнираше Гинтер Симсманк (1919-2009).
  • Дизајнот на градината го презеде Херман Маттер (1902-1971).
  1. Geschichte der Berliner Philharmoniker: Die Anfangszeit
  2. „Gedenktafeln in Berlin: Philharmonie“. Архивирано од изворникот на 2019-10-24. Посетено на 2019-10-24.
  3. Stadtklause: Dauerausstellung zum Anhalter Bahnhof und zur alten Philharmonie in den Kellergewölben