Белет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Илустрација на Белет од Пеколниот речник.

Белет или Билет ( англиски: Beleth, Bilet, Bileth, или Byleth) - во демонологијата е крал на пеколот кој има осумдесет и пет легии на демони под негова команда. Според повеќето автори за демонологија и најпознатите гримоари тој јава блед коњ, а пред него се слуша разновидна музика.[1][2]

Според Псевдомонархија на демони, синот на Ное Хам бил првиот што го повикал по поплавата и напишал книга за математика со неговата помош.

Кога се појавува, тој изгледа огорчено за да го исплаши магионичарот што го повикуваат или да види дали е храбар. Магионичарот мора да биде храбар и со лескаво стапче во рака да нацрта триаголник замавнувајќи кон југ, исток и нагоре кон небото, а потоа да му заповеда на Белет да влезе во него со помош на некои магии.

Пеколниот речник вели дека за да се повика Белет, лицето треба да има сребрен прстен на средниот прст од левата рака и да биде поставена на своето лице, за да му оддаде почит на рангот на Белет како крал.[3]

Исто така види[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Phillip, Botha (2012). Demonology: Demons & Devils: Spiritual Warfare. ISBN 9781782990024.
  2. MacGregor Mathers, S.L. (1995). DThe Goetia: The Lesser Key of Solomon the King. ISBN 087728847X.
  3. Dictionnaire infernal: ou Répertoire universel des êtres, des personnages, Jacques Collin de Plancy, 1853, available on Google Books.